Elevul Dima dintr-a VII-a, Mihail Drumes

„… De undeva, departe, a poposit in Cetatea Banilor un adolescent cu ochii albastrii ca cerul primaverii.E elevul Dima dintr-a VII-a care pana atunci a privit viata pe fereastra deschisa sau a cules-o din cartii.Abia anul asta urmeaza pentru prima data ca elev cursist. E nedumerit de apucaturile colegilor, de vocabularul lor pitoresc si se simte intrucatva dominat de ei. Dar nu trece mult si timorantul dolescent se deschide ca o aripa inainte de zbor, subjugand toata clasa, tot liceul, toata scolimea din oras, incat devine idolul tineretului scolar. Ce minune s-a intamplat? Nici una, sau una mare de tot. Dima a inhamat pe colegii sai la carul unui vis maret, o temerara expeditie transoceanica pe intinsul Pacificului, unde se afla o insula fara nume, si in acea insula se afla o comoara , si in mintea adolescentilor alta comoara. Fiinta visului creste mereu, elevii traiesc doua vietii paralele care se implinesc una pe alta:reveria si relitatea…” asa povesteste Dima la un moment dat unei fete menite sa-l ajute sa-si atinga scopul.

Cartea ilustreaza viata de adolescent, toate dificultatiile cu care se confrunta acest misterios „adolescent”. Tinerii in frunte cu Grig Dima trec prin toate sentimelentele posibile de la iubire, compasiune, bunatate la negare, razbunare. Acesti tinerii, fiecare descris unic in felul sau, acesti tineri lupta imprtiva nedreptatii( ceva atat de des intalnit precum un profesor tiran care foloseste violenta ca mijloc de pedepsire pentru o lectie neinvatata) rad, plang, sunt indrazneti sau sunt timizi, fac juraminte , promit sa iubeasca pentru vesnicie, iubesc cu pasiune mereu pe vecie, impertinenti cu un vocabular nu prea adecvat uneori, dar puri si solidari, pregatitit sa dea dovada de eroism pana la sinucidere si nu in ultimul rand crezandu-se niste eroi care pot infaptui  chiar si imposibilul; acesti tineri incearca in fine sa-si gaseasca drumul in viata.

Este cu adevarat un roman pentru adolescenti in special dar si pentru ce-i ce doresc sa-si aduca aminte de cea mai frumoasa perioada , avand toate ingredientele necesare pentru ca la sfarsit sa iti doresti sa nu fi citit atat de repede dar totusi realizezi ca intreaga carte e de fapt si viata ta, toate acele sentimentele prin care trec personajele, cu siguranta le-ai simtit si tu.

Citate:

„Dragostea nu e niciodata mai puternica decat atunci cand te face sa suferi”

„Antole France insa ma incurca. El sustine ca iubirea traieste din dorinta si se hraneste cu minciuni. Nu se iubesc cu adevarat decat aceia care nu se cunoasc inca… Nu pricep. Cum vine asta? Indragostitii trebuie sa se minta unul pe altul? E de necrezut! Si apoi daca nu se cunosc bine cum o sa se mai iubeasca?”

„La ce-ţi folosesc atâtea cunoştinţe, dacă nu stii să-ţi conduci inima? Cu ea nu se glumeşte. E cauza atâtor nenorociri şi uneori aduce chiar moartea. Ciudat…”

„Ceea ce am învăţat şi mi-a împodobit sufletul a fost mai mult din cărţi, aceste bune şi docile prietene, care nu se plâng de oboseală când le citesc toată noaptea. La şcoală am învăţat să mint când trebuie, şi mai ales când nu trebuie, să fumez, să fac chefuri, să-i urăsc sau să-i dispreţuiesc pe dascăli pentru multele lor metehne.” Dima aparandu-se in fata directiunii in procesul cu Attila, unprofesor nedrept si persecutor.

„Dragostea unei fete este aproape o pietate. Nimic pe lume nu dă impresia de ceva suav, celest, ideal, ca dragostea aceasta pudică şi tremurat… Cine răneşte inima unei copile este un ucigaş mai odios decât acela care ridică viaţa unui om…”

Unul dintre colegii lui Dima este Catalin Preda zis „Soimaru'”, aceste iubeste in taina pe directoarea internatului care este desigur casatorita,ea insa nu cunoaste  simtamintele acestui tanar pentru ea. Cand Soimaru descopera ca ea are un amant se sinucide. La toata durerea lui Soimaru este partas doar Dima. Sinuciderea lui cutremura intreaga scolime. Soimaru lasa o scrisoare lui Dima inainte de a se sinucide, pe care Dima o descopera mai tarziu:

„N-am stiut ce-ti scriu, am fost nebun, nebun de legat. Sa nu te razbuni pe EA, nu , nu, niciodata, sa nu-i faci niciun rau! As muri de durere a doua oara, mai deznadajduit ca prima data. Te rog, insa, du-te la ea si spune-i cat am iubit-o…arata-i fotografia alaturata, pe care am sarutat-o de mii si mii de ori, ca sa te creada.Si dupa ce-i declari dragostea pe care niciodata nu am indraznit sa i-o dau in vileag, vino la mormantul meu sa-mi soptesti ce ti-a spus. Eu am sa te aud… Te rog din suflet, fa asta pentru mine, te rog, te rog, te rog!”

„Lotte imi scrie ca viata ei imi apartine <<pe vecie>>. Daca , totusi voi avea cruzimea s-o parasesc vreodata, o va curma fara nicio ezitare. Lucruri care s-au spus mereu, de cand e lumea. Dar mie mi se umezesc ochii si ma trece un fior. Parca mi-e frica de atata dragoste!”

” Ma trece un fior prin sira spinarii. Imi dau seama cat de mult ma iubeste aceasta fata neprihanita, incat moartea devine, in mainile iubirii atotputernice, o simpla jucarie de copil.”

Cand Lotte si Dima fug impreuna la Bucuresti, ei intalnesc un pictor care reconstituia tablouri cu marii personaje precum Tristan si Isolda, Ioana D’Arc, Armand si Margueritte, Manon si cavalerul Des Grieux etc… iar pentru Romeo si Julieta ii alege pe acesti doi tinerii pentru ai picta in pozitia cand Romeo o gaseste moarta pe Julieta. Are loc o discutie:

„- De ce toate iubirilie mari se rezolva in moarte?

– Simplu de tot: pentru ca ele despasesc obisnuitul. Viata nu are nevoie decat de iubirea simpla, de toate zilele, cu scopul ei cert. Marile pasiuni infrunta timpul, legile firii, toata oranduiala lumii, in goana lor nebuna, fara tinta si fara frau. Si-si ard aripile, asemenea fluturelui care ravneste lumina prea orbitoare pentru el.”

Lectura placuta! Merita.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s